News   GT3CUP   GT3CCB - Porsche Racing Days Zandvoort
GT3CCB - Porsche Racing Days Zandvoort
Monday, 03 July 2017 07:27

Spannend tot de laatste meters
ROUND 4 Porsche Racing Days Zandvoort

Hoogaars neemt leiding in kampioenschap na Porsche Racing Days Zandvoort

02-07-2017 - Yannick Hoogaars (Belgium Racing) is de meest constante tijdens Porsche Racing Days Zandvoort. Dylan Derdaele (Belgium Racing) toont zijn snelheid maar maakt fout in laatste rondes. Xavier Maassen (DVB Racing) schitterde op zijn thuiscircuit met een overwinning in race 2. Pierre Piron (Mediacom) en Glenn Van Parijs (Belgium Racing) winnen elk een wedstrijd met Menno Van De Grijspaarde (GP Elite) op de hielen.

 PCCB PORSCHEDAYS 2017 103Paul Van Splunteren, algemeen directeur bij PON Porsche Import: "Porsche GT3 Cup Challenge Benelux geeft een inkijk in hoe snel en intensief het er aan toe gaat in een race auto en waartoe die allemaal in staat is."

De Porsche Racing Days in Zandvoort waren dit weekend de uitvalsbasis voor, zoals de naam doet vermoeden, veel Porsches op en rond het circuit. PON Porsche Import, de Nederlandse importeur organiseert jaarlijks dit event om klanten en liefhebbers van het merk kennis te laten maken met het circuit en de autosport.

Elke Porsche eigenaar was welkom en het aanwezige wagenpark varieerde dan ook van unieke klassiekers tot de snelste supercars en racewagens. Onder die racewagens stonden de Porsche 911 GT3 Cup auto's klaar om het met elkaar uit te vechten in 2 sprint races, voorafgegaan door vrije trainingen en kwalificaties.
De organisatie achter PON Porsche Import keek enthousiast naar de actie tijdens hun Porsche Racing Days. Paul Van Splunteren, algemeen directeur van PON Porsche Import, is tevreden over het weekend: "Porsche Racing Days draait echt om de Porsche eigenaars. Elke Porsche rijder is een ambassadeur, voor die mensen willen wij een platform creëren om iets leuk te doen met hun auto. Daarnaast is er ook wat te beleven voor de kinderen en geeft de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux een inkijk in hoe snel en intensief het er aan toe gaat in een race auto en waartoe die allemaal in staat is."

PCCB PORSCHEDAYS 2017 097Al op vrijdag konden de teams uitgebreid testen. Na de vrije trainingen bleek Derdaele net iets sneller te zijn dan Maassen, Hoogaars en Van Parijs. Het aanpassingsvermogen van de rijders werd sterk op de proef gesteld tijdens wisselende weersomstandigheden.

Op zaterdag startte de eerste kwalificatiesessie op nat asfalt, voor enkele nieuwe rijders de eerste keer met een GT3 Cup in de regen. Derdaele wist de pole position te behalen met een tijd van 1:50:323. Yannick Hoogaars (Speedlover) volgde op ruim een halve seconde, samen met Xavier Maassen.

Tijdens race 1 deed Xavier Maassen alles wat hij kon om zijn iets mindere kwalificatie toch om te zetten in een zege, maar moest in Dylan Derdaele zijn meerdere erkennen. De klassementsleider vertrok vanaf pole, liet zich niet tot een foutje verleiden door de aandringende Limburger en won de eerste Porsche race tijdens de Porsche Racing Days op Circuit Zandvoort. Yannick Hoogaars werd derde, Pierre Piron won bij de B rijders, voor Glenn van Parijs en Menno van de Grijspaarde.

Het hele veld was bij de start goed weg, Xavier Maassen passeerde vanaf de derde startplek Yannick Hoogaars en Dylan Derdale behield de leiding. Pierre Piron had een superstart en pakt de vierde plek van Jesse van Kuijk. De beste start was voor Ziad Geris, die vanaf de negende startplek na de eerste ronde als zesde doorkwam.

Maassen zocht de bumper van Derdaele op, had wat lucht naar Hoogaars en kon zich dus vol op een aanval concentreren. De top drie nam afstand van de rest, Piron behield knap de vierde positie.

Van Parijs pakte de zesde plek terug van Geris, die zijn goede start niet kon verzilveren en langzaam weer terugviel. Yves Noel zocht de pits op en was de enige uitvaller.

PCCB PORSCHEDAYS 2017 043Op een volledig droge baan zette Yannick Hoogaars al in de vierde ronde de beste kwalificatietijd neer. Niemand kon zijn tijd van 1:41:702 nog verbeteren dus was de pole position voor Benelux Junior Hoogaars. Hij zocht met nog 10 minuten op de klok zelfverzekerd de pits op, een voorbeeld dat ook Glenn Van Parijs en Jesse Van Kuijk volgden.

Maassen kwam 0,3 seconde te kort maar hield toch Derdaele voor zich. Bij de B rijders was het Glenn Van Parijs die de snelste kwalificatietijd neerzette en zo een vierde tijd algemeen behaalde. Een vierde tijd bij de B rijders was voor Pierre Piron geen goed uitgangspunt om zijn prestatie van zaterdag te herhalen.

Tijdens de tweede wedstrijd nam Xavier Maassen een snelle start maar polesitter Yannick Hoogaars hield de deur goed dicht. Dylan Derdaele, Glenn Van Parijs en Jesse Van Kuijk sloten aan en vormen zo de kopgroep.

Menno Van De Grjispaarde leidde het middenveld en ook hier werd hard gestreden voor de felbegeerde podiumplaatsen. Na een inhaalactie op John De Wilde, zette Pierre Piron zijn tegenvallende kwalificatie alsnog om in een podiumfinish.

Na 8 minuten deed Maassen een succesvolle aanval op Hoogaars. Derdaele sloot mee aan en wist enkele ronden later ook Hoogaars te passeren in zijn jacht op Maassen. Het gat tussen de twee bedroeg op dat moment bijna 2,2 seconden.

In slechts enkele ronden wist Dylan dat gat dicht te rijden om vervolgens de eerste inhaalpogingen op Xavier uit te voeren. Maar met nog 5 minuten op de klok gaat het mis voor de aanvaller; Derdaele verremt zich in de Tarzanbocht en eindigt in de grindbak. Hoogaars schuift hierdoor op naar een knappe tweede plaats, voor Van Parijs, Van Kuijk en Van De Grijspaarde.

Door zowel derde algemeen als eerste in de B klasse te worden, staat Glenn Van Parijs twee keer op het podium. Het is Menno Van De Grijspaarde die tweede wordt bij de B rijders, voor leider in het kampioenschap Pierre Piron.

Benelux Junior Jesse Van Kuijk: "Het begin was goed maar na enkele foutjes en een gele vlag situatie ben ik de aansluiting met Glenn kwijt geraakt. Niet helemaal het resultaat waarop ik gehoopt had maar ik heb wel veel bijgeleerd en alles is nog heel. Nu is het tijd om alles te gaan analyseren en te kijken waar we kunnen verbeteren.

Porsche Young Professional Mathieu Jaminet begeleidde de Benelux Juniors uitgebreid voor, tijdens en na de circuitsessies. Hij deelde zijn eigen ervaringen aan de hand van zijn eigen onboard beelden en een trackwalk. Na elke sessie werd bekeken welke progressie gemaakt was en waar het nog beter kon. "Het is leuk om de jongens te begeleiden en eens aan de andere kant te staan. Ze hebben allemaal een compleet verschillend karakter, achtergrond en rijstijl. Er is zeker nog vooruitgang mogelijk maar ze hebben dit weekend al veel bijgeleerd. Het geeft veel voldoening om te zien dat ze zowel in de kwalificaties als in de wedstrijden goede resultaten behalen.", zegt Mathieu Jaminet enthousiast.

PCCB PORSCHEDAYS 2017 092In het kampioenschap neemt Yannick Hoogaars de leiding. Pierre Piron versterkt opnieuw zijn leiderspositie in het B klassement.

Volgende afspraak in Zolder op 16 en 17 september voor de FIA Truck GP.

 


 

Passionnant jusqu'au dernier mètre
ROUND 4 Porsche Racing Days Zandvoort

Hoogaars prend les commandes du championnat après les Porsche Racing Days Zandvoort

02-07-2017 - Yannick Hoogaars (Belgium Racing) a été le pilote le plus constant lors des Porsche Racing Days Zandvoort. Dylan Derdaele (Belgium Racing) a démontré sa pointe de vitesse mais est parti à la faute dans les derniers tours. Xavier Maassen (DVB Racing) a brillé à domicile, avec une victoire lors de la Course 2. Pierre Piron (Mediacom) et Glenn Van Parijs (Belgium Racing) ont chacun remporté une course avec Menno Van de Grijspaarde (GP Elite) à leurs trousses.

PCCB PORSCHEDAYS 2017 103Paul Van Splunteren, Directeur Général de PON Porsche Import: "Le Porsche GT3 Cup Challenge Benelux démontre parfaitement combien une course peut être rapide et intensive, et ce qu'il est possible d'y réaliser."

Les Porsche Racing Days de Zandvoort ont constitué le rendez-vous incontournable de bien des Porsche sur la piste hollandaise ce week-end. PON Porsche Import, importateur néerlandais de la marque, organise chaque année cet événement afin que les clients et les passionnés puissent faire connaissance avec le circuit et la course automobile.

Chaque propriétaire de Porsche était le bienvenu, et le parc de voitures rassemblé pour l'occasion allait des modèles classiques jusqu'aux supercars les plus rapides, sans oublier les bolides de course. Parmi ces derniers, on trouvait les Porsche 991 GT3 Cup prêtes à s'affronter lors de deux sprints précédés d'essais libres et de qualifications.

L'organisation de PON Porsche Import était très enthousiaste à l'idée de tout ce qui allait se passer durant ses Porsche Racing Days. Paul Van Splunteren, Directeur Général de PON Porsche Import, jette un regard satisfait sur le week-end : "Les Porsche Racing Days concernent avant tout les propriétaires de Porsche. Chaque utilisateur de Porsche est en fait un ambassadeur, et pour ces personnes, nous voulons créer une plateforme qui permet de s'amuser avec ces voitures. A côté de cela, il y a des animations destinées aux enfants, tandis que le Porsche GT3 Cup Challenge Benelux donne une idée de la manière sportive et intense dont cela se passe lors d'une course automobile, et ce qu'il est possible d'y réaliser."

PCCB PORSCHEDAYS 2017 097Dès vendredi, les teams ont eu la possibilité de tester de manière intensive. Au terme des essais libres, Derdaele semblait être légèrement plus rapide que les Maassen, Hoogaars et Van Parijs. Les capacités d'adaptation des pilotes étaient mises en évidence en raison de conditions météorologiques changeantes.
Samedi, la première séance qualificative se déroulait sur un asphalte mouillé, ce qui constituait une première expérience au volant d'une GT3 Cup sous la pluie pour quelques nouveaux pilotes. Derdaele parvenait à décrocher la pole position avec un chrono de 1'50''323. Yannick Hoogaars (Speedlover) suivait à une bonne demi-seconde, en compagnie de Xavier Maassen.

Lors de la Course 1, Xavier Maassen mettait tout en œuvre pour transformer son léger handicap des qualifications en victoire, mais il devait reconnaître la supériorité de Dylan Derdaele. Le leader du classement s'élançait depuis la pole, pour ensuite résister à la pression exercée par le Limbourgeois. Ce qui lui permettait de remporter la première des deux courses dans le cadre des Porsche Racing Days sur le Circuit Zandvoort. Yannick Hoogaars achevait la joute au 3ème rang et Pierre Piron l'emportait dans le classement réservé aux pilotes B devant Glenn Van Parijs et Menno Van De Grijspaarde.

L'ensemble du peloton a pris un excellent envol, Xavier Maassen passant Yannick Hoogaars après s'être élancé de la 3ème place, tandis que Dylan Derdaele conservait le commandement. Pierre Piron se fendait d'un super départ, ce qui lui permettait de prendre la 4ème place juste devant Jesse van Kuijk. Le meilleur envol était néanmoins à mettre à l'actif de Ziad Geris, qui passait de la 9ème à la 6ème place en un seul tour.

Maassen se maintenait contre le pare-chocs de Derdaele, se ménageant une petite avance sur Hoogaars, ce qui lui permettait de se concentrer sur la lutte pour la victoire. Le top 3 prenait congé du reste de la meute, Piron conservant fièrement sa 4ème place.

Van Parijs parvenait à récupérer la 6ème position au détriment de Geris, qui n'était pas en mesure de confirmer son bon départ, rétrogradant progressivement dans le classement. Quant à Yves Noël, il réintégrait les stands et allait être le seul concurrent contraint à l'abandon.

PCCB PORSCHEDAYS 2017 043Sur une piste désormais totalement sèche, Yannick Hoogaars réussissait le tour le plus rapide dès le quatrième tour de la seconde séance officielle. Personne n'allait être en mesure de battre le chrono de 1'41''702, ce qui signifiait que la pole tombait dans l'escarcelle du Junior Hoogaars. Il réintégrait la pitlane à 10 minutes de la fin de la séance, suivi de Glenn Van Parijs et Jesse Van Kuik.

Maassen échouait à 0''3 mais parvenait à laisser Derdaele derrière lui. Du côté des pilotes B, c'est Glenn Van Parijs qui signait le meilleur chrono de la qualification, synonyme de 4ème temps absolu. Pierre Piron se classait 4ème des pilotes B, ce qui ne constituait pas le meilleur moyen de rééditer sa performance du samedi.

Lors de la deuxième course, Xavier Maassen prenait un départ rapide, mais le poleman Yannick Hoogaars parvenait à lui fermer la porte. Dylan Derdaele, Glenn Van Parijs et Jesse Van Kuijk complétaient le groupe de tête.

Menno van de Grijspaarde se trouvait de son côté en milieu de peloton, et dans le classement B, la lutte pour le podium était intense. Après une manœuvre de dépassement sur John De Willde, Pierre Piron se remettait de la déception des qualifications pour accrocher une place dans le top 3.

Après 8 minutes, Maassen parvenait à placer une attaque réussie sur Hoogaars. Derdaele l'imitait et trouvait aussi l'ouverture quelques tours plus tard, se mettant en chasse de Maassen. Entre les deux pilotes, l'écart était à ce moment de 2''2.

En quelques boucles seulement, Dylan était en mesure de combler ce handicap, pour ensuite placer ses premières attaques sur Xavier. Mais alors qu'il restait 5 minutes à disputer, tout partait de travers pour Derdaele, qui se loupait au freinage de Tarzan et finissait dans le bac à gravier. Hoogaars récupérait ainsi la 2ème place devant Van Parijs, Van Kuik et Van De Grijspaarde.

En croisant le drapeau à damier au 3ème rang général et en l'emportant en Classe B, Glenn Van Parijs s'offrait un deuxième podium sur le même week-end. C'est Menno Van de Grijspaarde qui se classait 2ème de cette catégorie devant le leader du championnat Pierre Piron.

Jesse Van Kuik, Junior Benelux : "Le début était bien, mais après quelques fautes et un drapeau jaune, je ne suis pas parvenu à faire la jonction avec Glenn. Pas vraiment le résultat que j'avais espéré, mais j'ai beaucoup appris. Maintenant, il est temps de tout analyser et voir où il est possible de s'améliorer. "

Mathieu Jaminet, Porsche Young Professional, s'est chargé de l'accompagnement des Juniors Benelux durant et après les moments passés en piste. Il a ainsi partagé son expérience sur base de ses propres images on-board, mais aussi lors d'un Track-Walk. Après chaque session, toutes les prestations étaient analysées, et on envisageait la manière dont les choses pouvaient encore être améliorées. "C'est chouette d'aider des jeunes pilotes, et pour une fois de se retrouver de l'autre côté de la barrière. Ils ont tous un caractère très différent, mais aussi un passé et un style de pilotage n'ayant que peu de choses en commun. Des progrès sont bien sûr encore possibles, et ce week-end, ils ont déjà bien appris. Il est assez satisfaisant de constater combien ils ont pu décrocher de bons résultats tant lors des qualifications qu'en courses", commentait un Mathieu Jaminet très enthousiaste.

PCCB PORSCHEDAYS 2017 092Au classement du championnat, Yannick Hoogaars prend les commandes. Pierre Piron conforte une nouvelle fois sa position de leader dans le classement B.

Rendez-vous à Zolder les 16 et 17 septembre dans le cadre du FIA Truck GP.

 • AOC.png
 • Asset-logo.png
 • Buddy-Club.png
 • CCH.png
 • corvette-racing-log.png
 • DT_Artisanal_Stacked_Logo.png
 • Facom.png
 • JAZZ_logo_black.png
 • MICHELIN.png
 • MOBIL.png
 • OZ.png
Powered by Spike Communications